Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Εκεί... στον Άγιο



Σε καταστάσεις πόλωσης την πληρώνουν οι μετριοπαθείς. Εκείνοι δηλαδή που αρνούνται να σταθούν από τη μια ή την άλλη πλευρά της πλατείας. Όσοι έχουν πάρει θέση έχουν τα ιδεολογικά τους προβλήματα λυμένα αλλά στην περίπτωση της δημοσιογραφικής κάλυψης δεν τίθεται θέμα ιδεολογίας. Αποτέλεσμα, εφόσον δεν μπαίνεις ούτε στο ένα ούτε στο άλλο μπουλούκι και τα δύο στρέφονται εναντίον σου με βάσει το γνωστό ρητό του «όποιος δεν είναι μαζί μας...». Η κατάσταση γίνεται περισσότερο επικίνδυνη από τη στιγμή που προσπαθείς να ανακαλύψεις και στη συνέχεια να αποκαλύψεις το τι γίνεται και στις δύο όχθες ενός βρόμικου ποταμού. Μπαίνεις πιο βαθιά, μπλέκεσαι. Καλώς ή κακώς. Κακώς εκ του αποτελέσματος. Αυτά ως πρόλογος.

Το πρόβλημα στις περιοχές του κέντρου είναι τεράστιο γιατί δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός και κανένας πρόθυμος να τον εφαρμόσει. Δεν είναι μόνο το πρόβλημα του Αγίου Παντελεήμονα, της Πλ. Θεάτρου και της Σωκράτους αλλά όλης της ευρύτερης Περιοχής: Από Πειραιώς, Μεταξουργείο, Ομόνοια, Πλ. Κουμουνδούρου, Πλ. Κοντζιά, Πλ. Αττικής, Αγιος Νικόλαος, Βικτώρια, Τοσίτσα και πάει λέγοντας.

Ο Άγιος Παντελεήμονας υπάρχει εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια στην ίδια (περίπου) στην κατάσταση που είναι σήμερα. Μεγάλος αριθμός εξαθλιωμένων από άλλες χώρες χωρίς έγγραφα παραμονής, χωρίς σπίτι και πρόσβαση στα βασικά. Έχουμε επισημάνει το πρόβλημα όταν πια φάνηκε ξεκάθαρα το που θα οδηγούσε. Οι περισσότεροι το ανακάλυψαν ξαφνικά πριν από δύο μέρες. Απορώ για τον βαθμό ανεντιμότητας και ξεδιαντροπιάς μερίδας πολιτικών και συναδέλφων, προφανώς δεν διάβαζαν εφημερίδες όλα αυτά τα χρόνια. Κανένας από εκείνους που έπρεπε δεν έκανε τα δέοντα, ούτε η πολιτεία, ούτε η τοπική αυτοδιοίκηση ούτε κανένας άλλος. Ήξεραν τι συμβαίνει και αδιαφορούσαν ή προσπάθησαν σιωπηρά να δημιουργήσουν ένα γκέτο για να συγκεντρώσουν το πρόβλημα σε ένα συγκεκριμένο σημείο για να μην επιβαρυνθούν –ενδεχομένως- τα υπόλοιπα. (Άσχετο... ας σκεφτούμε τι έχει γίνει τόσα χρόνια με τους 15.000 τοξικομανείς που συγκεντρώνονται στο κέντρο, όλες τις δομές απεξάρτησης που θα κλείσουν σύντομα εξαιτίας διακοπής χρηματοδότησης, τις 5.500 στη λίστα αναμονής του ΟΚΑΝΑ κ.ο.κ.).

Ως επίλογο (?) προς το παρόν μπορώ να πω τα εξής:

- Λίγοι κατάλαβαν πραγματικά τον Χρυσοχοίδη που μίλησε για επαπειλούμενο αιματοκύλισμα. Ο πρώην υπουργός είναι αρκετά έμπειρος (περισσότερο από... άλλους) για να εκτιμήσει την κατάσταση, με καλές πηγές και σίγουρα όχι τόσο λαϊκιστής για να ρίξει πυροτέχνημα.
- Υπάρχει έντονη κινητικότητα και αναδιάρθρωση διαφόρων δυνάμεων η οποία σίγουρα θα δώσει εξελίξεις.
- Το θέμα της μετανάστευσης δεν είναι τόσο απλό για να αντιμετωπιστεί με επιχειρήσεις σκούπα. Οι συγκρούσεις και οι πράξεις βίας κάθε άλλο παρά βοηθούν.

Αυτά προς το παρόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: